Adriaticro
Adriaticro Adriaticro
homepage Početna ›› Eko Akcije
Ronilački Klub AdriatiCro Zagreb - Eko Akcije
Ronilački Klub Adriaticro Zagreb - Eko Akcije

Ne budu loš - koristi koš

 U povodu Dana planeta Zemlje Grad Zaprešić organizira ekološku akciju čišćenja jezera Zajarki i okolnog područja. Akcija će se održati 27. travnja 2024. od 11:00 na zaprešićkom jezeru. Pozvani su svi da dođu i volontiraju čišćenjem okoliša „zaprešićkog mora“, a za dno jezera pobrinut će se ronioci iz Ronilačkog kluba AdiatiCro Zagreb.
 
Zaprešić se ovime pridružuje i akciji „Od izvora do mora” u sklopu koje će volonterima biti osigurane majice, vreće i rukavice. Ujedno i promovira širu ekološku kampanju u kojoj sudjeluje s općinama Bistra, Brdovec, Dubravica, Luka, Marija Gorica i Pušća pod sloganom „Ne budi loš, koristi koš“.

S.O.S. Savica 2023.

Dana 7. listopada 2023. organiziramo ekološku akciju Sanacija ornitološkog staništa S.O.S. Savica.
Ovo je područje sa svojih dvanaest jezera još 1991. godine prepoznato kao vrijedno močvarno stanište te je proglašeno značajnim krajobrazom  s posebnim zoološkim rezervatom. Na žalost Savica je danas pojam zagađenja i ljudske nebrige kojom su pojedinci narušili prirodnu ravnotežu ovog prostora.
Uz potporu Grada Zagreba zajedno s članovima ŠRD Pešćenica kao partnerima nastavljamo s čišćenjem voda ovih dvanaest jezera vadeči značajne količine otpada. Najčešće su to građevinski otpad i plastika, ali pronađe se tu i automobila i drugih vozila.
I ove godine pozivamo sve ronioce, ljubitelje prirode, ribiče i građane Grada Zagreba da zajedno s članovima RK Adriaticro Zagreb i vatrogascima Vatrogasne zajednice grada Sveta Nedelja da zajedničkim radom napravimo nešto korisno za naš zagrebački okoliš.
Protokol događanja:
9:00 Dolazak na veliko jezero kod ribičkog doma ŠRD Pešćenica
10:00-11:00 Početak eko akcije
11:30-13:00 Okrijepa i druženje

Sve informacije možete dobiti na 098/228-612

26. Ekološka akcija Dubrovnik 2023.

 Već dugi niz godina s veseljem sudjelujemo na ekološkoj akciji u Dubrovniku koju gospodin ante Perušina s ronilačkim centrom Abyss, gradom Dubrovnikom, županijom Dubrovačko-neretvanskom i Turističkom zajednicom Dubrovnik uspješno organizira već dvadeset šest godina. I ove godine nivo organizacije je primjer svima, a to je ujedno i razlog da se na akciju odazvalo preko 120 sudionika. I naši članovi vrlo dobro znaju kvalitetu ove eko akcije tako da smo popunili kapacitete za sudjelovanje u samo pet minuta od objave, no sigurno ćemo sudjelovati i iduče godine na 27. ekološkoj akciji u Dubrovniku.
Ove smo godine čistili plažu na Sunset Beach Dubrovnik jer je more i loše vrijeme napravilo dosta štete, tako da su na ovoj popularnoj plaži u moru završile pedaline, stolovi, suncobrani, ležaljke...No kao i kod svaea eko akcija cilj je bio i ukazati na potrebu da se stanovništvo uključi u zaštitu čistoće mora te smo i mi iz Zagreba došli pomoći i dati svoju podršku. 
Bilo je naravno i prilike za druženje s kolegama iz Vukovara, Slavonskog Broda, Požege, Kostrene, Zadra, Mostra, Sarajeva, Splita, Ohrida, ali vremena je premalo. Za potpuni ugođaj domačina je organizirao i likacijska ronjenja na Presidentu i Koločepu, a nakon degustacije specijaliteta iz svih krajeva zaputili smo se svojim kućama ugodno umorni od sjajno provedenog vikenda u Dubrovniku. (dd) 

Eko akcija na jezeru Strmec

 Ronilački klub AdriatiCro Zagreb u sklopu projekta Zaštita i sigurnost, a u suradnji s Gradom Sveta
Nedelja, 10. svibnja 2023. organizirao je edukativno ekološku akciju na jezeru Strmec.
Akciji čišćenja jezera Strmec uz suradnike i volontere, pridružili su se i članovi lokalnog stožera odnosno
članovi Vatrogasne zajednice Sveta Nedelja, članovi ronilačkog kluba Adriaticro Zagreb te zainteresirani
građani.

Poziv na ekološku akciju u Strmcu

 

Poštovani,

Ronilački klub Adriaticro Zagreb provodi projekt „Zaštita i sigurnost“ u okviru Europskog socijalnog fonda Jačanja kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice UP.04.2.11.0108, organizirati će edukativno ekološku akciju na jezeru Rakitje, Sveta Nedjelja.

 

Partner u projektu je grad Sveta Nedelja, a potporu nam pružaju pripadnici VZG-a Grada Sveta Nedjelja i članovi stožera Civilne zaštite grada Sveta Nedjelja.

Svoj doprinos u ovim eko akcijama daju nam i ribolovci, izviđači, planinari, umirovljenici,  djeca osnovnih škola i volonteri projekta, kao i mnogi drugi koji prepoznaju vrijednost ove naše akcije koja je svakako važna, ali je puno važnije da ljudima damo informaciju o važnosti održavanju čistim našeg mora, rijeka i jezera.

Stoga nam je od velike važnosti vaša potpora kako bismo pobudili svijest naših sugrađana o važnosti čistoće jezera Strmec jer Vi putem Vašeg izvještavanja možete prenijeti poruku da živimo od prirode i za prirodu.

 

Ekološko edukativnu akciju održati ćemo 10. svibnja 2023. s početkom u 10:00 sati na jezeru broj 1 kod ribičkog doma u Strmcu, Sveta Nedjelja

 

Kontakt: Armando Suša, voditelj projekta 091 173 7889.

              susa.armando@gmail.com,  info@ariaticro.hr

Eko akcija Rakitje 2023

 Ronilački klub AdriatiCro Zagreb u sklopu projekta Zaštita i sigurnost, a u suradnji s Gradom Sveta
Nedelja, 06. svibnja 2023. organizirao je edukativno ekološku akciju na jezeru Rakitje.
Akciji čišćenja jezera Rakitje uz suradnike i volontere, pridružili su se i članovi lokalnog stožera odnosno
članovi Vatrogasne zajednice Sveta Nedelja te zainteresirani građani.

Ekološka akcija Rakitje

  Ronilački klub ADRIATICRO Zagreb u sklopu projekta “Zaštita i sigurnost” s partnerom u projektu, gradom Sveta Nedelja organizira ekološku akciju čišćenja jezera Rakitje. Kako se u svibnju obilježava međunarodni dan biološke raznolikosti smatramo prikladnim obilježiti ga na ovaj način, potaknuti na brigu o očuvanju prirode, podići svijest stanovništva o zaštiti voda i organizama kojima je ona dom.

Uz pomoć i angažman članova i volontera ronilačkog kluba ADRIATICRO Zagreb pridružit će nam se i članovi stožera civilne zaštite grada Sveta Nedelja s njihovim predstavnicima te uz pripadnike Vatrogasne zajednice grada Sveta Nedjelja i Državne intervenističke postrojbe civilne zaštite, očekujemo uspješnu akciju kojom ćemo očistiti jezero Rakitje nadaleko poznato kao oaza ribolovaca, građana Zagreba, Svete Nedelje i Samobora te kampera koji na putu prema moru žele uživati nekoliko dana u ljepotama ovog jezera.

Pozivamo zato sve zainteresirane sugrađane, ronioce, učenike, bicikliste, planinare i sve one kojima je priroda svakodnevni dio života da nam se pridruže te svojim angažmanom doprinesu očuvanju biološke raznolikosti, 6. svibnja 2023. godine (subota) u 10:00 sati u  Campu Zagreb, Jezerska ul. 6 na jezeru Rakitje.

 

 

Lijepo molimo potvrditi dolazak na navedene kontakte.

 

Kontakt: Armando Suša, voditelj projekta 091 173 7889.

Eko Brod na Kupi 2023

 Već tradicionalno članovi RK Adriaticro Zagreb sudjeluju na ekološkoj akciji čišćenja rijeke Kupe u Brodu na Kupi. Tako je bilo i ove godine, iako je temperatura rijeke bila svega 8 stupnjeva celzijusa, a brzina protoka Kupe velika. No i nama je to vrlo vrijedno ronilačko iskustvo, iako je prioritet eko akcije ukazati na potrebu očuvanja čistoće rijeke Kupe. Da u tome uspjevamo dokaz je i sve manje otpada u predivnoj rijeci Kupi. (dd)

S.O.S. Savica 2022.

 Dana 9. listopada 2022. organiziramo ekološku akciju Sanacija ornitološkog staništa S.O.S. Savica. Još je 1991. godine područje dvanaest jezera Savice prepoznato kao osobito vrijedno močvarno stanište te je proglašeno značajnim krajobrazom s posebnim zoološkim rezervatom. Na žalost, danas je Savica pojam za zagađenje i ljudsku nebrigu kojom su pojedinci narušili prirodnu ravnotežu ovog prostora. Članovima ŠRD Pešćenica koji svojim trudom brinu o zaštiti ovog područja članovi Ronilačkog kluba Adriaticro pomažu već dugi niz godina vadeći značajne količine otpada iz jezera. I ove godine pozivamo sve ronioce, djecu, građane grada Zagreba da nam se pridruže zajedno s vatrogascima grada Sveta Nedelja i JVP Zagreb i nmapravimo nešto korisno zajedničkim radom.
9:00 Dolazak na Veliko jezero kodr ribičkog doma ŠRD Pešćenica
10:00 Početak eko akcije
12:00 Okrijepa i druženje

Sve dodatne informacije možete dobiti na broj mobitela 098/228 612.

Ekološka akcija Dubrovnik 2022.

 U fantastičnim uvjetima nakon dvije godine stanke ponovno je održana najpoznatija eko akcija. Ona u Dubrovniku, i to jubilarna dvadeset i peta. Dubrovački Porat čistilo je preko stotinu ronilaca iz cijele Hrvatske, ali i iz BiH te Makedonije. RK Adriaticro Zagreb ove je godine bio najzastupljeniji klub s trinaest članova. Iako vrlo zahtjevna zbog prilaza, broja ronilaca i masu turista unutar dubrovačkih zidina, eko akcija protekla je besprijekorno zahvaljujući savršenoj organizaciji Antuna i Mara, DC Abyss i ERK Dubrovnik koji su za sve sudionike organizirali smještaj u dubrovačkim hotelima i zajednički ručak za sudionike u Gradskoj kavani u Poratu. Ronioce su svojim koktelima, specijalitetima i desertima ugostili učenici turističko-ugostiteljske srednje škole u Dubrovniku, a svi klubovi dobili su predivne skulpture koje je izradio Zlatan. Antun i Maro potrudili su se nagraditi sve ronioce nagradnim uronom na predivnoj destinaciji Bezdan na otoku Koločepu, a tko je želio mogao je roniti kip Neptuna koji se nalazi na house reefu DC Abyss. Trodnevno druženje završilo je zajedničkom zakuskom koju su organizirali svi sudionici prezentirajući specijalitete iz svojih krajeva. Bilo je tu svih vrsta jela, a jedno finije od drugog tako da je bilo teško rastati se od svih dragih ljudi koje nismo vidjeli neko vrijeme zbog epidemije. Na kraju velika zahvala još jednom Antunu Perušini, Maru i Ivanu na svemu što su nam pružili i omogučili u ova tri dana i pozdrav svim roniocima, sudionicima eko Dubrovnik 2022.
Ne budu loš - koristi koš
Datum: 8.4.2024.
 U povodu Dana planeta Zemlje Grad Zaprešić organizira ekološku akciju čišćenja jezera Zajarki i okolnog područja. Akcija će se održati 27. travnja 2024. od 11:00 na zaprešićkom jezeru. Pozvani su svi da dođu i volontiraju čišćenjem okoliša „zaprešićkog mora“, a za dno jezera pobrinut će se ronioci iz Ronilačkog kluba AdiatiCro Zagreb.
 
Zaprešić se ovime pridružuje i akciji „Od izvora do mora” u sklopu koje će volonterima biti osigurane majice, vreće i rukavice. Ujedno i promovira širu ekološku kampanju u kojoj sudjeluje s općinama Bistra, Brdovec, Dubravica, Luka, Marija Gorica i Pušća pod sloganom „Ne budi loš, koristi koš“.
S.O.S. Savica 2023.
Datum: 3.10.2023.
Dana 7. listopada 2023. organiziramo ekološku akciju Sanacija ornitološkog staništa S.O.S. Savica.
Ovo je područje sa svojih dvanaest jezera još 1991. godine prepoznato kao vrijedno močvarno stanište te je proglašeno značajnim krajobrazom  s posebnim zoološkim rezervatom. Na žalost Savica je danas pojam zagađenja i ljudske nebrige kojom su pojedinci narušili prirodnu ravnotežu ovog prostora.
Uz potporu Grada Zagreba zajedno s članovima ŠRD Pešćenica kao partnerima nastavljamo s čišćenjem voda ovih dvanaest jezera vadeči značajne količine otpada. Najčešće su to građevinski otpad i plastika, ali pronađe se tu i automobila i drugih vozila.
I ove godine pozivamo sve ronioce, ljubitelje prirode, ribiče i građane Grada Zagreba da zajedno s članovima RK Adriaticro Zagreb i vatrogascima Vatrogasne zajednice grada Sveta Nedelja da zajedničkim radom napravimo nešto korisno za naš zagrebački okoliš.
Protokol događanja:
9:00 Dolazak na veliko jezero kod ribičkog doma ŠRD Pešćenica
10:00-11:00 Početak eko akcije
11:30-13:00 Okrijepa i druženje

Sve informacije možete dobiti na 098/228-612
26. Ekološka akcija Dubrovnik 2023.
Datum: 22.5.2023.
 Već dugi niz godina s veseljem sudjelujemo na ekološkoj akciji u Dubrovniku koju gospodin ante Perušina s ronilačkim centrom Abyss, gradom Dubrovnikom, županijom Dubrovačko-neretvanskom i Turističkom zajednicom Dubrovnik uspješno organizira već dvadeset šest godina. I ove godine nivo organizacije je primjer svima, a to je ujedno i razlog da se na akciju odazvalo preko 120 sudionika. I naši članovi vrlo dobro znaju kvalitetu ove eko akcije tako da smo popunili kapacitete za sudjelovanje u samo pet minuta od objave, no sigurno ćemo sudjelovati i iduče godine na 27. ekološkoj akciji u Dubrovniku.
Ove smo godine čistili plažu na Sunset Beach Dubrovnik jer je more i loše vrijeme napravilo dosta štete, tako da su na ovoj popularnoj plaži u moru završile pedaline, stolovi, suncobrani, ležaljke...No kao i kod svaea eko akcija cilj je bio i ukazati na potrebu da se stanovništvo uključi u zaštitu čistoće mora te smo i mi iz Zagreba došli pomoći i dati svoju podršku. 
Bilo je naravno i prilike za druženje s kolegama iz Vukovara, Slavonskog Broda, Požege, Kostrene, Zadra, Mostra, Sarajeva, Splita, Ohrida, ali vremena je premalo. Za potpuni ugođaj domačina je organizirao i likacijska ronjenja na Presidentu i Koločepu, a nakon degustacije specijaliteta iz svih krajeva zaputili smo se svojim kućama ugodno umorni od sjajno provedenog vikenda u Dubrovniku. (dd) 

Eko akcija na jezeru Strmec
Datum: 12.5.2023.
 Ronilački klub AdriatiCro Zagreb u sklopu projekta Zaštita i sigurnost, a u suradnji s Gradom Sveta
Nedelja, 10. svibnja 2023. organizirao je edukativno ekološku akciju na jezeru Strmec.
Akciji čišćenja jezera Strmec uz suradnike i volontere, pridružili su se i članovi lokalnog stožera odnosno
članovi Vatrogasne zajednice Sveta Nedelja, članovi ronilačkog kluba Adriaticro Zagreb te zainteresirani
građani.
Poziv na ekološku akciju u Strmcu
Datum: 8.5.2023.
 

Poštovani,

Ronilački klub Adriaticro Zagreb provodi projekt „Zaštita i sigurnost“ u okviru Europskog socijalnog fonda Jačanja kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice UP.04.2.11.0108, organizirati će edukativno ekološku akciju na jezeru Rakitje, Sveta Nedjelja.

 

Partner u projektu je grad Sveta Nedelja, a potporu nam pružaju pripadnici VZG-a Grada Sveta Nedjelja i članovi stožera Civilne zaštite grada Sveta Nedjelja.

Svoj doprinos u ovim eko akcijama daju nam i ribolovci, izviđači, planinari, umirovljenici,  djeca osnovnih škola i volonteri projekta, kao i mnogi drugi koji prepoznaju vrijednost ove naše akcije koja je svakako važna, ali je puno važnije da ljudima damo informaciju o važnosti održavanju čistim našeg mora, rijeka i jezera.

Stoga nam je od velike važnosti vaša potpora kako bismo pobudili svijest naših sugrađana o važnosti čistoće jezera Strmec jer Vi putem Vašeg izvještavanja možete prenijeti poruku da živimo od prirode i za prirodu.

 

Ekološko edukativnu akciju održati ćemo 10. svibnja 2023. s početkom u 10:00 sati na jezeru broj 1 kod ribičkog doma u Strmcu, Sveta Nedjelja

 

Kontakt: Armando Suša, voditelj projekta 091 173 7889.

              susa.armando@gmail.com,  info@ariaticro.hr

Eko akcija Rakitje 2023
Datum: 8.5.2023.
 Ronilački klub AdriatiCro Zagreb u sklopu projekta Zaštita i sigurnost, a u suradnji s Gradom Sveta
Nedelja, 06. svibnja 2023. organizirao je edukativno ekološku akciju na jezeru Rakitje.
Akciji čišćenja jezera Rakitje uz suradnike i volontere, pridružili su se i članovi lokalnog stožera odnosno
članovi Vatrogasne zajednice Sveta Nedelja te zainteresirani građani.
Ekološka akcija Rakitje
Datum: 4.5.2023.
  Ronilački klub ADRIATICRO Zagreb u sklopu projekta “Zaštita i sigurnost” s partnerom u projektu, gradom Sveta Nedelja organizira ekološku akciju čišćenja jezera Rakitje. Kako se u svibnju obilježava međunarodni dan biološke raznolikosti smatramo prikladnim obilježiti ga na ovaj način, potaknuti na brigu o očuvanju prirode, podići svijest stanovništva o zaštiti voda i organizama kojima je ona dom.

Uz pomoć i angažman članova i volontera ronilačkog kluba ADRIATICRO Zagreb pridružit će nam se i članovi stožera civilne zaštite grada Sveta Nedelja s njihovim predstavnicima te uz pripadnike Vatrogasne zajednice grada Sveta Nedjelja i Državne intervenističke postrojbe civilne zaštite, očekujemo uspješnu akciju kojom ćemo očistiti jezero Rakitje nadaleko poznato kao oaza ribolovaca, građana Zagreba, Svete Nedelje i Samobora te kampera koji na putu prema moru žele uživati nekoliko dana u ljepotama ovog jezera.

Pozivamo zato sve zainteresirane sugrađane, ronioce, učenike, bicikliste, planinare i sve one kojima je priroda svakodnevni dio života da nam se pridruže te svojim angažmanom doprinesu očuvanju biološke raznolikosti, 6. svibnja 2023. godine (subota) u 10:00 sati u  Campu Zagreb, Jezerska ul. 6 na jezeru Rakitje.

 

 

Lijepo molimo potvrditi dolazak na navedene kontakte.

 

Kontakt: Armando Suša, voditelj projekta 091 173 7889.

Eko Brod na Kupi 2023
Datum: 24.4.2023.
 Već tradicionalno članovi RK Adriaticro Zagreb sudjeluju na ekološkoj akciji čišćenja rijeke Kupe u Brodu na Kupi. Tako je bilo i ove godine, iako je temperatura rijeke bila svega 8 stupnjeva celzijusa, a brzina protoka Kupe velika. No i nama je to vrlo vrijedno ronilačko iskustvo, iako je prioritet eko akcije ukazati na potrebu očuvanja čistoće rijeke Kupe. Da u tome uspjevamo dokaz je i sve manje otpada u predivnoj rijeci Kupi. (dd)
S.O.S. Savica 2022.
Datum: 29.9.2022.
 Dana 9. listopada 2022. organiziramo ekološku akciju Sanacija ornitološkog staništa S.O.S. Savica. Još je 1991. godine područje dvanaest jezera Savice prepoznato kao osobito vrijedno močvarno stanište te je proglašeno značajnim krajobrazom s posebnim zoološkim rezervatom. Na žalost, danas je Savica pojam za zagađenje i ljudsku nebrigu kojom su pojedinci narušili prirodnu ravnotežu ovog prostora. Članovima ŠRD Pešćenica koji svojim trudom brinu o zaštiti ovog područja članovi Ronilačkog kluba Adriaticro pomažu već dugi niz godina vadeći značajne količine otpada iz jezera. I ove godine pozivamo sve ronioce, djecu, građane grada Zagreba da nam se pridruže zajedno s vatrogascima grada Sveta Nedelja i JVP Zagreb i nmapravimo nešto korisno zajedničkim radom.
9:00 Dolazak na Veliko jezero kodr ribičkog doma ŠRD Pešćenica
10:00 Početak eko akcije
12:00 Okrijepa i druženje

Sve dodatne informacije možete dobiti na broj mobitela 098/228 612.
Ekološka akcija Dubrovnik 2022.
Datum: 24.5.2022.
 U fantastičnim uvjetima nakon dvije godine stanke ponovno je održana najpoznatija eko akcija. Ona u Dubrovniku, i to jubilarna dvadeset i peta. Dubrovački Porat čistilo je preko stotinu ronilaca iz cijele Hrvatske, ali i iz BiH te Makedonije. RK Adriaticro Zagreb ove je godine bio najzastupljeniji klub s trinaest članova. Iako vrlo zahtjevna zbog prilaza, broja ronilaca i masu turista unutar dubrovačkih zidina, eko akcija protekla je besprijekorno zahvaljujući savršenoj organizaciji Antuna i Mara, DC Abyss i ERK Dubrovnik koji su za sve sudionike organizirali smještaj u dubrovačkim hotelima i zajednički ručak za sudionike u Gradskoj kavani u Poratu. Ronioce su svojim koktelima, specijalitetima i desertima ugostili učenici turističko-ugostiteljske srednje škole u Dubrovniku, a svi klubovi dobili su predivne skulpture koje je izradio Zlatan. Antun i Maro potrudili su se nagraditi sve ronioce nagradnim uronom na predivnoj destinaciji Bezdan na otoku Koločepu, a tko je želio mogao je roniti kip Neptuna koji se nalazi na house reefu DC Abyss. Trodnevno druženje završilo je zajedničkom zakuskom koju su organizirali svi sudionici prezentirajući specijalitete iz svojih krajeva. Bilo je tu svih vrsta jela, a jedno finije od drugog tako da je bilo teško rastati se od svih dragih ljudi koje nismo vidjeli neko vrijeme zbog epidemije. Na kraju velika zahvala još jednom Antunu Perušini, Maru i Ivanu na svemu što su nam pružili i omogučili u ova tri dana i pozdrav svim roniocima, sudionicima eko Dubrovnik 2022.
 

ZADNJE NOVOSTI I AKCIJE

Datum / 8.4.2024.
Datum / 8.4.2024.
Datum / 13.2.2024.
Google Maps - Lokacija

Google Maps - Lokacija